5/7/09

'Zvrkići'

Jutro predivno,sjedim na terasi, kafendišem i kontam šta ću napraviti za ručak.Zazvoni telefon,prekide taj mir.. brat ima slobodan dan,doći će kod mene iza podne,pita imam li bar jedan zamrznuti 'zvrkić'. :))) Zvrkićima nazivamo male pitice u zvrkove,pravljene na isti način ali sa različitim nadjevima. Kad sam slobodna narazvijam raznoraznih 'zvrkića', ispečem ih i tako pečene zapakujem i ostavim u 'dežurni zamrzivač'. Taj zamrzivač je u garaži,ključ od garaže je uvijek na istom mjestu... prava samoposluga za sve članove moje šire familije,a ponekad i komšije.

Spustih slušalicu i zapucah u špajzu, po brašno...





Zamijesim tijesto od brašna,malo soli,malo ulja i vode. Obrađeno tijesto podijelim na loptice









pomoću oklagije razvijem lopticu u manju jufku...










malu jufku malo pomastim uljem, razmažem ulje po cijeloj jufci,prstima napravim reljef da bi se lakše razvlačila









jufku prebacim na sto prekriven stolnjakom, razvučem je i obrežem krajeve. Po dužini je presječem na jednake dijelove, poredam smjesu od mesa..







pomoću stolnjaka rolam jufku, presjecem je i motam male zvrkove..









ispečem burek, malo ga pomastim ucvrkalim maslacem, vrelom mesnom juhom, vratim u pečnicu da upije juhu,omekša. Uz svaku pitu obavezno serviram povlaku i kiselo mlijeko.




Ko voli neka izvoli. :)


Sirnica u zvrkove

Isti postupak kao za burek u zvrkove,jedino je nadjev drugačiji- mladi sir,povlaka i samo jedno jaje.Umjesto drugog jajeta dodala sam malo heavy creama.







zvrkovi spremni za pečenje...








pečene zvrkove sam malo pošpricala ucvrkalim maslacem pa zalila čistim mlijekom,ponovo vratila u pećnicu na minut dva..i to je to. :)








supica












salatica










i prođe još jedan dan u mojoj kuhinji...



Sretna sam što još uvijek mogu podijeliti moju hranu sa voljenim osobama.






*

2 comments:

Maja Babić said...

Jao, sto bih ja volela da sam ti voljena osoba :))) Ovi zvrkici mi poterase vodu na usta, a razvucena kora puko divljenje! Svaka cast!

YoKica said...

Mozes postati voljena osoba :)).

Hvala mamajac,strpljenje i praksa daju rezultate.Moram priznati da je nekad davno ta kora bila kao poderane gace ;), a kilogrami i kilogrami brasna zavrsili su u kanti za smece. Sva sreca da moj pokusni kunic(muz :)) ima celicni zeludac i mnogo strpljenja;).