5/6/09

Danas na jelovniku: piletina u kremastom umaku

Kad gurman pređe pedesetu,posjeti doktora i potom dobije listu zabrana,pravo je umijeće izbrisati iz jelovnika sve ono po čemu je bila prepoznatljiva tvoja kuhinja,tvoj stol...Ne mogu niti želim iz svoje kuhinje izbaciti tradicionalnu BH kuhinju,još uvijek je moj praznični jelovnik prepun dobro poznatih slanih jela i slastica ;) :), no u dane prije i poslije praznika,u mojoj kuhinji može se osjetiti i miris laganijih jela.Jedno od takvih jela je i piletina u kremastom sosu.

Za dvije osobe potrebne namirnice:


2 filea od pilećih prsa
1 šalica zamrznutog ili svježeg povrća (mrkva,grašak,kukuruz)
1 krem juha od piletine + mlijeko ili vrhnje za kuhanje
začini: sol,vegeta,bijeli luk u prahu,biber

Za palačinku je potrebno:
1 jaje, brašno i mlijeko


Postupak:

1.Pripremim potrebne namirnice

-piletinu lagano prepržim na malo maslinovog ulja,
-prah za pileću krem juhu izmiksam sa vrhnjem za kuhanje
-izmiksam namirnice za palačinku







2. Lagano podmastim vatrostalnu zdjelu,


-na kockice isječem piletinu i poredan u zdjelu
-po piletini pospem miksano povrće








-piletinu i povrće zalijem gustom krem juhom
-dodam začine
-sadržaj dobro promiješam








3. Palačinka je zadnja na redu.Umjesto brašna često koristim Bisquick mix , umutim ga samo sa gustim mlijekom da izbjegnem žumance koje se nalazi na mojoj listi zabrana



-mix za palačinku kašikom rasporedim preko sadržaja u vatrostalnoj posudi









-ako volite malo rumeniju palačinku na kraju pospite malo nutmenga ili mljevene crvene paprike.








4. Pečenje:
Moja pećnica je na plin.


Zagrijem pećnicu na 400 stepeni F,smanjim temp. na 350 i na toj temp. pečem (nepokriveno) prvih petnaestak minuta. Pokrijem al. foliom i nastavim peći narednih petnaestak minuta. Pošto se sve pećnice razlikuju,drugačije griju i peku, najbolje je da sami ocijenite kad je jelo gotovo.







Jelo je najbolje ako se odmah servira,ali može se jesti i hladno i podgrijano.Pošto svi i mojoj familiji vole frišku hranu obično pravim onoliko koliko je dovoljno za jedan obrok.






Eto, ovo danas dolazi iz moje kuhinjice...Kad svojoj porodici poželite napraviti lagan i zdrav ručak - bistra supica,piletina u kremastom sos,zelena salatica i na kraju voćni jogurt su pravi izbor jelovnika za taj dan. :)



I na kraju, svima koji slave Đurđevdan želim sretan praznik i ugodno druženje sa familijom i prijateljima. I, naravno, dobar tek! :)











*

No comments: