5/8/09

Jahnija

Kuhana i dinstana bosanska jela u većini slučajeva su lako probavljiva zato što se kuhaju i dinstaju sa malo vode,imaju sopstveni umak koji u sebi nema nimalo zaprške,a ni začini nisu jaki i ljuti.

Moja jahnija nije original pošto nisam imala ovčijeg mesa,dodala sam paradajz iz konzerve, a bom i povrće koje vole moje ukućani.

Pripremila sam namirnice:

teletina s kostima,luk crveni,luk bijeli, kupus, krompir, mrkva,peršunovo lišće,konzerva kuhanog paradajza i samo jedan patlidžan radi njegove arome i zato što se pri laganom kuhanju raskaši i daje prirodnu gustinu umaku.





Začini:sol,biber i samo malo crvene paprike i vegete. Ovi začini ne mijenjaju ukus mesa,a ni povrća,a uz lukove ipak daju aromu jelu.



U dublju šerpu poredati manje komade mesa,četvrtine kupusa,isjeckane lukove i jednu cijelu glavicu bijelog luka,mrkve, a na kraju i patlidžan.Posuti začinima,peršunovim listovima a po volji malo maslaca ili ulja.






Na kraju poredati cijeli paradajz i posuti paradajzovim sosom.








Povrće i meso poklopiti manjim poklopcem,otežati da se ne podigne kad ga budete podlijevali vodom.
Poklopiti šerpu ..








Staviti na vatru i kad voda baci prvi ključ odstraniti manji poklopac,smanjiti vatru i pustiti jahniju da se lagano kuha,pihtija.Povremeno provjeriti da li ima dovoljno tečnosti,ali ne podlijevati previše,tek toliko da pokrije povrće.






Nakon sat-dva provjerite da li je meso kuhano,te kakav je okus jela.Na toj zadnjoj kontroli obično povadim prekuhani peršunov list,a isjeckam malo svježeg za posuti po gotovom jelu.











*

3 comments:

Marija said...

Volim ovakva jela gde se meso topi u ustima :)

YoKica said...

Volim kuhati ovakva jela,a na mom stolu uvijek ima fildzan i tanjur viska,dobrodosla :))

Unknown said...

Prekrasno! Obožavam ta jela koja se dinstaju u vlastitom soku i bez zaprške: